Spring naar inhoud

Verslag hulpgoederen transport Roemenië (september 2019)

We zijn op donderdag 5 september met het vliegtuig vanuit Dortmund vertrokken naar Târgu Mureș. Dit jaar waren we met 3 personen: Wou & Ep en Emma, zuster van Wou. Zij hebben een goed lopende zaak in Târgu Mureș.

Het transport was al op 4 september vertrokken voor de lange reis naar Păcureni. Dick Smit en Ab Kok waren dit jaar weer de chauffeurs die geheel belangeloos de goederen naar Roemenië hebben gebracht. Dick Smit is tevens de eigenaar van het transportbedrijf.  Hij heeft voor de truck van Scania gezorgd en  Ab Kok voor de huif van firma de Boer. Door deze vrijwilligers blijft het transport betaalbaar. Wel betaalt onze stichting alle verdere onkosten zoals brandstof, tolgelden e.d. We zijn dankbaar dat Ab Kok en Dick Smit het transport voor onze stichting op zich willen nemen. Ook tijdens de terugreis zorgt de heer Smit voor een retourvracht zodat de kosten van de terugreis sterk gereduceerd worden.

Laden van de vrachtwagen bij de fam. Kloek

Op vrijdagmiddag kwam het transport veilig en wel aan in Păcureni.  Op zaterdagmorgen werden alle goederen uitgeladen. Met behulp van veel sterke mannen werden de goederen naar gescheiden ruimten gebracht: dames en herenkleding in de ruimte onder de pastorie. Idem voor de kinderkleding en schoenen. De allerhande artikelen naar de gerenoveerde garage tbv de bazaar en de meubels ed naar de grote schuur achter de pastorie. Ook wij hadden een goede vlucht en kwamen veilig aan in Târgu Mureș. Vrijdagmiddag hebben we de chauffeurs opgewacht in Păcureni.  Na een hartelijke ontvangst door dominee Biro Janos, zijn vrouw Agotá en anderen zijn we daarna naar het Pension Tip-Top vertrokken.

Aankomst vrachtwagen in Pacureni

Op zaterdagmiddag zijn we begonnen om de kasten, ledikantjes etc in elkaar te zetten: elk jaar weer een hele klus. Belangrijk is om de bedden, kasten, ledikantjes ed goed te voorzien van merktekens en wanneer mogelijk te bundelen.

Zondagmorgen zij we weer met ons vieren vertrokken naar Păcureni om de kerkdienst bij te wonen. De Schriftlezing ging over Exodus 1-15 en de tekst van de preek over Exodus 10-11. De dominee had in het Engels een uittreksel  van de preek gemaakt, zodat we toch de inhoud van de preek konden begrijpen. ’s Middags hebben we nog een kort uitstapje gemaakt naar een plek in de buurt. Na afloop van de dienst hebben we de hartelijke groeten over gebracht van de inwoners van Kamperveen en Kampereiland.

Met name Peter en Neeltje van der Steege bedankt dat zij vele jaren hun schuur beschikbaar hebben gesteld voor de opslag van alle goederen. Ook de familie Kloek bedankt die bereid zijn om een gedeelte van hun schuur beschikbaar te stellen voor opslag. Zonder een goede opslag van alle meubilair, kleding e.d. komt het voortbestaan van deze inzameling zeker in gevaar.  Familie Kloek hierbij hartelijk bedankt.

Verkoop meubelen

Op maandag morgen zijn we verder gegaan met het klaarzetten van de benodigde bedden, spiralen e.d. waarop de te verkopen kleding gelegd kan worden. Daarvoor zijn we eerst nog verder gegaan met het uitzoeken en in elkaar zetten van het meubilair.  De verkoop kreeg ’s morgens al snel een goed verloop. De verkoop van meubels ging prima en ‘s middags de verkoop van de kleding niet minder. De kleding zag er heel goed uit en was netjes verpakt en van goede kwaliteit. Ook de reacties van de kopers waren lovend.

Ook op dinsdag 10 september ging de verkoop van kleding en schoenen door. De verkoop van schoenen liep minder goed dan andere jaren, maar de goede schoenen vonden wel gretig aftrek. Op deze dag hebben we ook de nieuwe kleding van de outletwinkel uit de Geerstraat gedeeltelijk verkocht: kopers hiervoor meer dan genoeg . Ook de nieuwe sokken, panty’s e.d. van de heer Jaap Buter kwamen vlot aan de man. Jaap Buter,  hiervoor onze dank.

Kerk in Pacureni

Op woensdag was het de dag om de bazaar artikelen uit te stallen, wat elk jaar weer een hele gebeurtenis  is. De pannen, serviesgoed en allerhande artikelen werden uitgelegd op de spiralen en op de grond: mooi om te zien. Daartussen werd ook weer wat nieuwe , 2e hands kleding en schoenen uitgestald.  Ik had niet gedacht dat dit jaar de verkoop van matrassen zo goed zou verlopen, maar na 2 dagen was alles weer verkocht. Ook van de meubels was weinig meer over toen we op woensdagavond vertrokken vanuit Păcureni. Het mooie weer, zonder regen, heeft de verkoop goed gedaan. Nog niet alles was al in de verkoop geweest wat betreft de kleding, maar dominee Biro Janos zal hiervoor nog een keer een verkoop organiseren. De belangstelling van de inwoners van Păcureni, maar ook vanuit omliggende dorpen wordt steeds groter en bekender. De opbrengst was op woensdagavond al +/- 5300 euro. Dit bedrag is een goede aanvulling op de inkomsten van de kerk. Ook dit jaar zijn er weer werkzaamheden verricht aan de pastorie. De binnenzijde van de woning was er hard aan toe, alsmede de renovatie van de garage.

Kindertehuis

Ook dit jaar hebben we weer een bezoek gebracht aan het kindertehuis in Glodeni. Hier hebben we  kinderkleding en schoenen afgegeven aan de heer Adorjan Sebestyen, de nieuwe baas van het kindertehuis. Ook met de meegebrachte voedingsmiddelen en andere ingezamelde producten was men erg blij. Alle goederen werden met grote dank aanvaard.

Het weeshuis heeft momenteel problemen met de watervoorziening. Het water is soms sterk verontreinigd met carbol en sulfiet.  Verder onderzoek voor een oplossing hiervoor is noodzakelijk en hier is men nu mee bezig. Er moet een soort van zuiveringsinstallatie op het water komen, wat zeker mogelijk is volgens de heer Adorjan.  Maar dit kost geld: de totale kosten zullen zeker 2000 euro bedragen.

Het kindertehuis zag er verder netjes en verzorgd uit. Momenteel zijn er 24 kinderen ondergebracht, voornamelijk weeskinderen. De kinderen zien er verzorgd en goed gekleed uit. Het speelterreintje met speeltoestel en andere toestellen moet een andere ondergrond krijgen:  netjes vlak gemaakt worden en voorzien worden van rubberen tegels. Iets om over na te denken. Men krijgt nu wel weer financiële ondersteuning van de overheid, maar het is erg krap: het personeel moet wel betaald worden.

Pădureni

We hebben ook nog tijd gevonden om het dorp Pădureni te bezoeken. Ook hier hebben we kleding, bazaar spullen en schoenen naar toe gebracht. In het korte bezoek vertelde dominee Csaba Balint dat de werkzaamheden aan de aula gestadig doorgaan. De werkzaamheden worden ook hier door vrijwilligers gedaan. Het verbeteren of aanbrengen van een diepboring naar water, zoals in Pădureni, is nog uitgesteld. Oorzaak is dat er nog geen geld voor is.

De inwoners van Padureni, maar ook van Pacureni, zijn erg blij met de geleverde pootaardappelen en maiszaden. De opbrengst van de mais was goed, maar de opbrengst van pootaardappelen was minder. De aardappelen vielen wat klein uit. April en maart waren heel nat en daarna een droge periode: volgens de boeren was dit de oorzaak en kwam dit niet alleen in deze twee dorpen voor. Voor volgend jaar wil met graag ook weer planuitjes en meer pootaardappelen en maiszaad: werk aan de winkel voor Kor Koers.  Al met al was ds Balint dankbaar voor wat wij voor zijn dorp en de inwoners doen: hij bedankt alle goede gevers in Kamperveen en Kampereiland.

Het gaat minder goed met de heer Gabor Pal, die enkele jaren geleden een dwarslaesie heeft gehad. Zijn oude moeder is plotseling overleden en hij woon nu bij zijn zuster. Samen met de schoonmoeder van zijn zus verzorgen ze hem. Maar zijn gezondheid gaat achteruit.  Ds Biro Janos zal hem nog bezoeken, misschien kunnen wij nog iets voor hem betekenen.

Na het korte en drukke bezoek hebben we afscheid genomen van de vaste kern helpers en van dominee Biro Janos en zijn vrouw bij een gezellig etentje in Târgu Mureș. Na een voorspoedige reis zijn we op donderdag 12 september veilig en wel en dankbaar weer thuis gekomen.

Groeten Ep en Wou Kragt