Spring naar inhoud

Roemenië Commissie

De Roemenië Commissie (ook wel het Roemenië Comité genoemd) is in 1998 opgericht door de diaconie van de Nederlands Hervormde Kerk te Kamperveen. De commissie heeft als doel het onderhouden van een duurzame relatie met de dorpen Păcureni en Pădureni en het verlenen van hulp om de leefomstandigheden van de bewoners van beide dorpen te verbeteren.

Het dorp Păcureni

Păcureni ligt vlakbij de stad Tîrgu Mureş. Het is een klein dorpje met ongeveer 200 inwoners van met name Hongaarse afkomst. Păcureni ligt in het landsdeel Transsylvanië. Transsylvanië was lange tijd onderdeel van het Koninkrijk Hongarije. Hierdoor wonen er nog veel Hongaren in dit gedeelte van Roemenië. De Hongaarse naam van het dorpje is Pókakeresztúr. Deze naam wordt door de bewoners van het dorp gebruikt.

Het dorp Pădureni

Pădureni ligt ook vlakbij de stad Tîrgu Mureş. Pădureni ligt ongeveer een half uurtje rijden bij Păcureni vandaan. Het dorp is groter dan Păcureni, er is zelfs nog een goed bezochte basisschool. Ook hier zijn de bewoners voor het overgrote deel van Hongaarse afkomst.

Locatie inzameling goederen Roemenië

Kleding, schoenen, meubelen, speelgoed etc. kan gebracht worden naar Ruth en Hillie Kloek op zaterdagochtend tussen 09.00-12.00 uur, Hogeweg 20. Wilt u zich van tevoren even bij hen melden? Mocht u op zaterdagochtend verhindert zijn, dan graag eerst even contact opnemen (038-3636273) met Kloek voor een ander moment!

Het bestuur

Geertje Kamminga - voorzitter
Ilja Tromp - secretaris
Sjaak van der Spek - penningmeester
Bea van ‘t Oever
Esther Koers
Alice van der Wetering - afgevaardigden van de Gereformeerde kerk van Kamperveen
Kor Koers en Gerda Beelen - afgevaardigden van de Hervormde gemeente Kampereiland.

https://www.hervormdkampereiland.nl/kampereilandhelpt
https://gereformeerdekerkkamperveen.nl/roemenie-project/